19 Ocak 2015 Pazartesi

Yorum: Ölmek İçin On Üç Sebep #Jay Asher


Kitap Adı: Ölmek İçin On Üç Sebep
Yazarı: Jay ASHER
Sayfa Sayısı:306
Yayınevi:  Artemis Yayınları
Çevirmeni:Müge Atalay
Türü: Dram



Geleceği stop tuşu ile durduramazsınız.
Geçmişi geri saramazsınız.
Sırrı öğrenmenin tek yolu 
... play'e basmak.

Hannah Baker ölmeden önce birkaç kaset doldurmuştu. İntiharının nedeni olarak gördüğü kişilerin adları bu kasetlerde gizliydi. ClayJensen, Hannah'nın doldurduğu kasetlerle ilgili hiçbir şeye karışmak istemiyordu. Hannah ölmüştü. Sırları da onunla birlikte gömülmeliydi. Ancak Hannah'nın sesi, Clay'e kasetlerde onun da adının geçtiğini söyledi. Clay gece boyunca kasetleri dinledi. ... Öğrendiği şey, hayatını sonsuza dek değiştirecekti. Clay Jensen'ın ilk aşkının son sözleri.
BENİM YORUMUM:
      Herkese merhaba! İlk yorumumla buradayım. Kahvemi elime almış, bir yandan yağan yağmuru dinliyor bir yandan da bu kitap için ne yazmalıyım diye kafa patlatıyorum...demeyi isterdim,gerçekten isterdim ama kabul etmeliyim ki ayağımda panduflarla beraber ev topuzum ve pijamalarımla karşınızdayım. 







      Biliyorum ki herkes kimi zaman zor anlar yaşamış, yardım edecek bir insan aramış ve bazı şanslı olanlarımız o yardımları arkadaşlarından,ailesinden veya başka bir yakınından görmüştür; ama bu Hannah Baker için mümkün değil. Onu duyan, çığlıklarına cevap veren yok. Oysa o bir bakışıyla,yanağından düşen birkaç damla gözyaşıyla anlatıyor her şeyi. Bir kişi dikkat etse, bir kişi umursasa... Belki yapacağı şeyden vazgeçecek. Ama o umursayan kişi kendini hiçbir zaman tam olarak gösteremiyor.


     Olay şöyle, Hannah bize intihar sebebi olarak 13 kişiyi gösteriyor ve onlarla ilgili 13 sebep veriyor. Bu sebepleri ise onun intiharına vesile olan kişileri dile getirdiği 7 kasette açıklıyor. Yaşadığı olayları birebir anlatıyor. Bu kasetlerin gönderildiği biri de Clay Jensen; fakat ona çok yüklenmemek lazım. Çünkü onun bir suçu yok. O farklı bir sebepten Hannah'nın listesinde.

     Kitabı okurken Hannah'nın yardım çığlıklarını duyuyor; fakat hiçbir şey yapamıyorsunuz. Ben ve Clay Jensen kafa kafaya vermiş Hannah'nın son sözlerini dinliyor, onun yaptıklarına ve ona yapılanlara hiçbir şekilde engel olamıyorduk.Çünkü çok geçti. Hannah Baker ölmüştü. Bu saatten sonra yapılacak hiçbir şey onu geri getirmeyecekti.

     O kitabın içine girip ''Hannah kızım n'apıyorsun sen kendine gel. Ben buradayım seni umursuyorum'' demeyi o kadar çok istedim ki. Tabii bu mümkün değil. Ben anca evde oturabiliyorum. Aslında tam olarak oturmuyorum. Arada ayaklanıp kitap karakterlerine bağrıyorum. O gerizekalı işe yaramaz insanlara bağırmaktan başka bir şey yapamıyorum. Nasıl olurda bir insana bu şekilde davranırsınız? Bir insanın hayatına bitirmesi için bu kadar sebep verebilirsiniz? 

 Hannah , o kasetlerde kendini o kadar iyi ifade etmiş ki. Kitap okuduğunuzu unutuyor,sanki o kaset size gönderilmiş gibi salya sümük oluyorsunuz.  Yazarın üslubu desem gayet iyi. Kitabın içinde birkaç şiire yer vererek de yazarımız farklı becerilerim de var mesajını veriyor biz okurlara. Verilen mesaj ve kitaptaki o sözler gerçekten etkileyici. Hatta sizinle birkaçını paylaşmak isterim.


Vazgeçen birini dinliyorum. Tanıdığım biri. Hoşlandığım biri. Dinliyorum. Ama yine de çok geç kaldım.      Sayfa 153


Kulaklıklardan gelen sesi, sanki böyle bir şey fiziksel olarak mümkün olabilirmiş gibi, sıcaktı. Kelimeleri kaçmasın diye ellerimi kulaklarıma kapadım    Sayfa 220


       Dediğim gibi ben kitaba bayıldım. Jay Asher, canım kitabını büyük bir zevkle okudum. Bunun sebebi kitaptaki bu konunun gerçekten alışılmadık olması. Burada her zaman alışık olduğumuz bir konu yok. İyi kız kötü çocuk ya da zengin kız fakir oğlan yaklaşımını burada görmüyoruz. Açıkçası konunun bu kadar farklı olması  kitapta beni çeken bir özellik oldu. Tekrar okumak isteyeceğim bir yazar Jay Asher...Umarım Türkiye'de farklı kitapların da yayımlanır ve yine bu şekilde bir zevkle okurum. Şiddetle okumanızı tavsiye ediyorum.  Elinizden bırakamayacaksınız,tüyleriniz diken diken olacak emin olun!
Hoşçakalın...


PUANIM İSE:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder